Śląsk jest fusion. Specjalna kolacja degustacyjna na Białej Grubie w ramach Restaurant Week.
Śląsk jest fusion! - o tym od ponad roku przekonuje swoich gości restauracja Biała Gruba. Efektów połączenia tradycyjnych śląskich smaków z najnowszymi trendami kulinarnymi będzie można spróbować na specjalnej kolacji degustacyjnej 15 kwietnia. Niedzielne wydarzenie zapowiada wiosenną edycję Restaurant Week na Śląsku.
2018-04-10, 16:05

Podczas kolacji zostanie podanych 8 autorskich propozycji, które nawiązują do tradycyjnych śląskich dań. Za menu odpowiada chef Białej Gruby – Jakub Skowron. Wraz z zespołem zaproponuje gościom kolacji nowoczesne spojrzenie na dania, nierozerwalnie łączące się z kulturą kulinarną regionu. W karcie znajdą się 2 przystawki, 2 zupy, 2 dania główne i 2 desery. Wśród przystawek szczególną uwagę zwraca autorska interpretacja tradycyjnego szałotu, który zaserwowany będzie w wersji zdekonstruowanej. W menu nie mogło zabraknąć dobrze znanej rolady, podanej z czarnymi jak węgiel kluskami i nieodłączną w tym zestawie modrą kapustą. Wodzionka, kojarząca się z bardzo prostą i ubogą w składniki zupą, wystąpi w wersji, której goście jeszcze nie znają: z krewetką i chipsem z boczku. Pełne menu kolacji degustacyjnej znajduje się na stronie: https://restaurantweek.pl/wydarzenia/. Rezerwacje przyjmowane są do 14 kwietnia i można ich dokonać jedynie przez stronę Restaurant Week.

- Śląsk się zmienia i nie pozostaje to bez wpływu na śląską kuchnię. Dania, które serwowały nasze babcie i mamy, my interpretujemy na nowo – mówi Łukasz Jurkiewicz, właściciel Białej Gruby. – Zależy nam, by przez takie wydarzenia budować na Śląsku kulturę restauracyjną, w której gościom proponuje się całe zestawy: od przystawki, zupy po dania główne i deser – dodaje.

Kolacja degustacyjna otwiera wiosenną edycję ogólnopolskiego festiwalu kulinarnego Restaurant Week, którym Biała Gruba bierze udział po raz trzeci. Między 18 a 30 kwietnia goście za 49 złotych mogą zamówić jedno z dwóch festiwalowych menu – w wersji mięsnej i w wersji wege. Każdy zestaw składa się z zupy, dania głównego i deseru. W wersji mięsnej na początek podawana jest zupa z oberiby, następnie na stół wkracza pudrowana kura z warzywami a posiłek kończy sernik z topinamburu. W drugim zestawie (wegańskim) zupa z oberiby przygotowana jest na mleku kokosowym, daniem głównym jest polenta mysłowicka natomiast deser stanowi wegańska panna cotta. Informacja o Restaurant Week na Białej Grubie wraz z terminami, znajduje się na stronie na Facebooku restauracji pod adresem https://goo.gl/mPoKZH.

Kolacja degustacyjna „Śląsk jest fusion” odbędzie 15 kwietnia o godzinie 19:00 i potrwa 3 godziny. Rezerwację dokonuje się wyłącznie na stronie www.restaurantweek.pl/wydarzenia. Koszt rezerwacji wynosi 135 złotych. Restaurant Week startuje 18 kwietnia i potrwa do 30 kwietnia. Rezerwacje stolików odbywają się jedynie za pośrednictwem oficjalnej strony internetowej festiwalu na www.restaurantweek.pl, gdzie znajduje się również pełna lista restauracji biorących udział w festiwalu.

KONTAKT / AUTOR
Łukasz Jurkiewicz
Biała Gruba
695471000
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.