Biała Gruba miesiąc na rynku
Cotygodniowy Śląski Łobiod, Bajtel Arena i Czarny Burger – to dopiero miesiąc od otwarcia Białej Gruby, a w Mysłowicach jest już głośno o pomysłach właścicieli nowej restauracji.
2017-01-11, 12:35

Równo miesiąc temu pod mysłowickim ratuszem o godzinie 18.03 zagrała orkiestra górnicza KWK Mysłowice – Wesoła. Był to znak, że swoje podwoje otwiera Biała Gruba – restauracja, która uwodzi połączeniem śląskiej kuchni z nowymi trendami. Do tej pory goście mogli spróbować m.in. krupnioka w panierce panko, śląskiego hummusu czy szpajzy czekoladowej. Królową dań okazała się jednak rolada podawana z czerwoną kapustą i kluskami śląskimi. To obowiązkowy punkt każdego Śląskiego Łobiodu, który Biała Gruba organizuje co niedzielę.

 

Nasza restauracja to miejsce, gdzie kultywowane są śląskie tradycje, a jedną z nich są przecież rodzinne obiady – mówi Łukasz Jurkiewicz, właściciel Białej Gruby. – Urozmaicamy je jednak nowymi trendami gastronomicznymi, przygotowując potrawy mięsne, jak i te, które dopieszczą podniebienia wegan i wegetarian. Mamy stałą kartę dań, ale oprócz tego w tygodniu serwujemy lunch, codziennie proponując inną zupę i drugie danie.

 

Hitem ostatniego weekendu okazał się Czarny Burger. Początkowo miał być stałym punktem w karcie dań, ale właściciele postanowili, że będzie serwowany wyłącznie na specjalne okazje i to w wersji limitowanej. Weekend Trzech Króli oraz prośby klientów sprawiły jednak, że Czarnego Burgera będzie można zjeść nieco częściej – w każdy piątek i sobotę po zmierzchu, czyli od godziny 18.00 do 23.00. – Podajemy potrawy ze śląskim rodowodem, ale wśród nich nie może zabraknąć tego, co jedzą współcześni Ślązacy, czyli na przykład burgera – dodaje Jurkiewicz.

 

Na Białej Grubie nie mogło zabraknąć też przestrzeni dedykowanej dzieciom. Bajtel Arena to miejsce, gdzie na co dzień mogą się bawić najmłodsi goście restauracji, a nawet malować kredą po ścianach.

 

Jako rodzice zdajemy sobie sprawę, że na Śląsku brakuje miejsc, do których można pójść z dzieckiem i spokojnie spędzić czas, nie narażając się na niepochlebne spojrzenia innych gości – mówi Martyna Jarząb z Białej Gruby. – Tutaj jest inaczej, rodzice z dziećmi mają do dyspozycji osobną salę, a i w karcie dań przygotowano kilka przysmaków dla najmłodszych.

 

Bajtel Arena wpisuje się także w wystrój całej restauracji, za projekt którego odpowiadał Grzego Layer – architekt znany ze współpracy z marką Gryfnie i katowickim projektem Plac na Glanc.

 

Rezerwacji miejsc można dokonać pod adresem: rezerwuje@bialagruba.pl lub telefonicznie: 790 511 105.

KONTAKT / AUTOR
Łukasz Jurkiewicz
Biała Gruba
695471000
ZAŁĄCZNIKI
adsc_1779.jpg
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.