Biała Gruba – nowa śląska kuchnia pod mysłowickim ratuszem
Szpajza, rolada, hekele – emblematy śląskiej kuchni w nowoczesnej wersji zagoszczą na stałe w Mysłowicach. W sobotę rusza Biała Gruba, czyli restauracja, która odwołuje się do śląskiej tradycji kulinarnej w wersji fusion, nie zapominając przy tym o fanach kuchni roślinnej. Otwarcie uświetni orkiestra górnicza KWK Mysłowice – Wesoła.
2016-12-06, 12:25

O powstaniu nowego lokalu pod mysłowickim ratuszem media społecznościowe donosiły już pod koniec sierpnia. Od tego czasu rozpoczęły się prace nad nowym wystrojem ex-Ratuszowej, rekrutacją pracowników oraz kartą z nową kuchnią śląską.

Po kilku miesiącach pracy podwoje Białej Gruby zostaną otwarte w najbliższą sobotę - dokładnie o godzinie 18:03. Podczas otwarcia będzie można zamówić premierowo dania z zimowej karty, a także uczestniczyć w degustacji śląskich smakołyków i włoskiego wina. Pierwsi goście wejdą do nowej, mysłowickiej restauracji w akompaniamencie orkiestry górniczej KWK Mysłowice-Wesoła.

W mysłowickiej restauracji będzie rządzić nowoczesna kuchnia, która hołduje śląskiej tradycji, ale jest mocno osadzona w nowych trendach gastronomicznych. Na bazie produktów pochodzących od lokalnych dostawców powstała karta sezonowa, zmieniana w zależności od pory roku. Znajdą się w niej potrawy mięsne, takie jak tatar, gęś wędzona czy karminadel. Tradycyjne dania będą wzbogacane autorskimi dodatkami, jak np. mus z buraka, puree z selera czy puder z boczku. Ponadto Biała Gruba przygotowała również propozycje dla wegan i wegetarian, którzy będą mogli odnaleźć się w kuchni śląskiej bez wyrzeczeń etycznych czy dietetycznych.

Wraz z całym zespołem staraliśmy się podejść twórczo do śląskiej kuchni – mówi Piotr Rolnik, chef Białej Gruby. – Przygotowania rozpoczęliśmy od przeglądania starych książek kucharskich z regionu i sprawdzania receptur naszych babć. Dopiero później próbowaliśmy tchnąć powiew nowości w tradycyjne potrawy. Propozycje à la carte to owoc naszej kilkumiesięcznej pracy i niemałego już doświadczenia całego teamu.

Na szczególną uwagę zasługuje karta z deserami, gdzie oprócz kołocza z serem będzie również szpajza czekoladowa i śląska hołda udekorowana jadalną ziemią i bryłkami jadalnego złota.

Nie bez powodu w nazwie restauracji pojawia się słowo „Biała”, zamiast „Bioło”. Właściciele w ten sposób chcą podkreślić, że Biała Gruba to miejsce, gdzie pojawi się remiks dorobku kultury różnych regionów. Głównym pierwiastkiem będzie jednak Śląsk i kultura górnicza, i to one będą punktem odniesienia dla wszystkiego, co dzieje się „na Grubie”.

Biała Gruba to koncept kulinarno-towarzyski, w którym śląskość jest traktowana jako pretekst do stworzenia karty dań, projektowania wnętrza czy pomysłu na sklep z dizajnem, który będzie witał gości przekraczających próg Białej Gruby. Oprócz niezwykłych doznań kulinarnych chcemy zaoferować biżuterię z węgla, literaturę nawiązującą do regionu oraz śląskie pamiątki i gadżety – często zaprojektowanie specjalnie dla nas – opowiadają Martyna Jarząb i Łukasz Jurkiewicz, właściciele nowej restauracji. 

Osoby, które nie mogą się doczekać sobotniego otwarcia, będą miały okazję skosztować przysmaków Białej Gruby już w piątek – w czasie świątecznego jarmarku na mysłowickim Rynku. Z kolei w sobotę tuż przed otwarciem (ok. godz. 16.30) w trakcie specjalnego pokazu kulinarnego szefowie kuchni zaprezentują swoje umiejętności na wspomnianym jarmarku. Opowiedzą, czym jest kuchnia fusion w śląskim wydaniu i o tym, co będzie wyróżniało nową mysłowicką restaurację. Uczestnicy jarmarku będą mogli zobaczyć na żywo przygotowanie czarnego łososia metodą sous vide, która polega na gotowaniu w niskiej temperaturze zamkniętych próżniowo produktów. Załoga Białej Gruby pokaże również, jak przygotować puder gastronomiczny, a także zademonstruje, w jaki sposób można zrobić oliwę o smaku cytryny. 

W niedzielę Biała Gruba rozpocznie „szychtę” o godzinie 13:00 od Ślonskiego Łobiodu, który na stałe wpisze się w repertuar restauracji. Na niedzielny obiad obowiązuje rezerwacja, której można dokonać mailowo pod adresem: rezerwuje@bialagruba.pl.

 

 

Weekend otwarcia Białej Gruby: 

Sobota, 10 grudnia, 18:03 – 23:00 (ostatnie zamówienie 22.00)

Niedziela, 11 grudnia 13:00 -21:00 (ostatnie zamówienie 20.00)

 

Biała Gruba znajduje się w Mysłowicach przy ul. Powstańców 1. Jest czynna w godzinach:

 

Poniedziałek – czwartek: 8.00 – 21.00

Piątek: 8:00 – 23:00

Sobota: 10:00 – 23:00

Niedziela 10:00 – 21:00

 

Śniadania serwowane są codziennie do 12:00. Lunche od poniedziałku do piątku między 12:00 a 16:00. Ostatnie zamówienie przyjmowane jest na godzinę przed zamknięciem restauracji.

 

Średnie ceny:

 

Przystawka: 18 zł

Zupa: 14 zł

Danie główne: 28 zł

Deser: 13 zł

 

Lunch: 18 zł

Śniadania: 12 zł

KONTAKT / AUTOR
Łukasz Jurkiewicz
Biała Gruba
695471000
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.